Vooroordelen Over Autisme: Feiten vs. Mythen
Autisme is een onderwerp waar veel over gesproken wordt, maar helaas circuleren er ook tal van misvattingen en vooroordelen. Als je zelf autisme hebt of iemand kent met autisme, dan weet je waarschijnlijk hoe frustrerend het kan zijn om steeds tegen dezelfde mythen aan te lopen. In dit artikel zetten we de feiten op een rij en ontkrachten we enkele hardnekkige vooroordelen over autisme. Vooroordelen Over Autisme: Feiten vs. Mythen!
Mythe 1: Autisme is een ziekte
Een veelvoorkomend misverstand is dat autisme een ziekte zou zijn. Niets is echter minder waar. Autisme is namelijk geen ziekte, maar een neurologische ontwikkelingsstoornis. Het is een andere manier van informatieverwerking in de hersenen. Autisme gaat ook niet over met de tijd en is niet te genezen met medicijnen.
Feit is dat autisme een levenslange conditie is waar je mee leert omgaan. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen mensen met autisme prima functioneren en een waardevol leven leiden.
Mythe 2: Mensen met autisme hebben geen empathie
Vaak wordt gedacht dat mensen met autisme geen empathie hebben en zich niet kunnen inleven in anderen. Dit is een groot misverstand. Autistische mensen hebben wel degelijk empathie, alleen uiten ze dit soms op een andere manier.
Sterker nog, veel mensen met autisme zijn juist heel empathisch en voelen emoties intens. Ze kunnen alleen moeite hebben om emoties bij anderen te herkennen en hier adequaat op te reageren. Communicatie en sociale interactie verloopt voor hen anders.
Empathie is niet afwezig bij autisme, het wordt alleen anders ervaren en geuit.
Mythe 3: Autisme komt alleen voor bij kinderen
Een andere misvatting is dat autisme alleen bij kinderen voorkomt. Autisme is echter iets waar je je hele leven mee te maken hebt. Het klopt dat de diagnose meestal op jonge leeftijd wordt gesteld, vaak rond het 3e levensjaar, als bepaalde ontwikkelingsmijlpalen niet gehaald worden.
Maar autisme verdwijnt niet als je volwassen wordt. Kinderen met autisme groeien op tot volwassenen met autisme. Ook zijn er veel volwassenen bij wie de diagnose pas op latere leeftijd wordt gesteld, bijvoorbeeld omdat ze er eerder altijd zelf mee om konden gaan.
Mythe 4: Iedereen met autisme is hoogbegaafd
In films en series worden mensen met autisme vaak neergezet als geniale mensen met uitzonderlijke talenten, zoals in Rain Man. Hierdoor denken veel mensen dat iedereen met autisme hoogbegaafd is. Hoewel er inderdaad mensen met autisme zijn die hoogbegaafd zijn, geldt dit zeker niet voor iedereen.
Feit is dat autisme en intelligentie los van elkaar staan. Net als bij de rest van de bevolking zijn er onder mensen met autisme ook mensen met een gemiddelde of beneden gemiddelde intelligentie. Elk mens met autisme is uniek en heeft zijn eigen sterke en minder sterke kanten.
Mythe 5: Autisme wordt veroorzaakt door vaccinaties
Een hardnekkige mythe is dat autisme veroorzaakt zou worden door vaccinaties, met name de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond. Deze mythe is ontstaan door een frauduleuze studie uit 1998 die een verband suggereerde. Deze studie is allang ontkracht en ingetrokken.
Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft overtuigend aangetoond dat er geen enkel verband bestaat tussen vaccinaties en autisme. Autisme is aangeboren en grotendeels genetisch bepaald. Vaccinaties zijn veilig en bieden belangrijke bescherming tegen gevaarlijke kinderziektes.
Mythe 6: Mensen met autisme willen geen sociale contacten
Vaak wordt gedacht dat mensen met autisme geen behoefte hebben aan sociale contacten en liever alleen zijn. Hoewel sommigen inderdaad de voorkeur geven aan alleen zijn, willen de meesten wel degelijk graag contact met anderen. Sociale interactie is alleen vaak ingewikkelder voor ze.
Mensen met autisme kunnen moeite hebben met het aangaan en onderhouden van sociale contacten. Ze pikken sociale signalen soms anders of later op. Met begrip, geduld en duidelijke communicatie kunnen ze wel degelijk waardevolle relaties aangaan met anderen.
Veel mensen met autisme verlangen naar contact, alleen verloopt dit soms anders dan je gewend bent.
Feiten over autisme
Nu we enkele mythen hebben ontkracht, zetten we tot slot de belangrijkste feiten over autisme voor je op een rij:
- Autisme is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis
- Autisme uit zich bij ieder mens anders
- Autisme komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen
- Mensen met autisme nemen informatie op een andere manier waar en verwerken deze ook anders
- Autisme is niet te genezen, wel kun je leren ermee om te gaan
- Autisme is grotendeels erfelijk bepaald
Hopelijk heeft dit artikel je nieuwe inzichten gegeven en vooroordelen over autisme ontkracht. Door autisme beter te begrijpen en mensen met autisme te accepteren zoals ze zijn, kunnen we zorgen voor meer begrip en een inclusievere samenleving voor iedereen.
Wil je meer weten over autisme? Praat dan eens met iemand met autisme in je omgeving, lees ervaringsverhalen of raadpleeg betrouwbare informatiebronnen zoals de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme). Samen kunnen we misverstanden de wereld uit helpen en elkaar respecteren in al onze verschillen en overeenkomsten.